“هر چیزی که بسیار با ارزش باشد میتواند با مسترکارت خریده شود.” این جملهی تبلیغاتی مسترکارت است. شاید به نظر اغراق آمیز برسد، ولی جای هیچ شکی نیست که مسترکارت به عنوان تحولی در تراکنشهای مالی شمرده میشود. مسترکارت در بیشتر کشورهای دنیا مورد قبول است و تکنولوژی مسترکارت به پرداختها در سراسر جهان توسعه و بهبود بخشیده است. اما مسترکارت چیست؟ از کجا آمده است؟ در این مطلب از وبسایت ابوالفضل دانش به بررسی مسترکارت خواهیم پرداخت.
مسترکارت نوعی کارت اعتباری است، به منظور شناخت بیشتر مسترکارت لازم است ابتدا با مفهوم کارت اعتباری بیشتر آشنا شویم. کارت اعتباری به نوعی از کارت اطلاق میشود که شخص بر اساس میزان اعتباری که بانک به او داده و بدون داشتن موجودی، امکان برداشت از حساب خود تا سقف اعتبار مشخص شده را دارد. پس از مدت زمان معینی بدون هیچ کارمزدی بدهی به بانک پرداخت میشود.
مسترکارت چیست؟
مسترکارت (Mastercard) که از سال ۱۹۷۹ تا ۲۰۱۶ به عنوان “MasterCard” و از سال ۲۰۱۶ به بعد به عنوان “mastercard” شناخته شده است، در حقیقت یک شرکت خدمات مالی چند ملیتی آمریکایی است و مقر اصلی آن نیویورک آمریکاست. مسترکارت در سراسر جهان از طریق پردازش پرداختهای بین بانکی و همینطور با صدور کارتهای اعتباری به بانکها یا اتحادیههای اعتباری که از استفاده کنندگان از برند مسترکارت به منظور خرید انواع کالا و یا خدمات استفاده مینمایند، کسب درآمد میکند.
مسترکارت از سال ۲۰۰۶ به عنوان یک شرکت سهامی عام شناخته شده است. قبل از اینکه مسترکارت به جهانیان معرفی و ارائه گردد، به صورت یک شرکت تعاونی که متعلق به بیش از ۲۵ هزار مؤسسهی مالی بود فعالیت میکرد. این مؤسسات از برند مسترکارت بر روی کارتهای خود استفاده مینمودند.
اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم، مسترکارت که بین سالهای ۱۹۶۶ تا ۱۹۶۹ با نام “Interbank”، از ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۹ با نام “Master Charge” شناخته میشد، توسط جمعی از چندین اتحادیهی کارتهای بانکی منطقه ای و در پاسخ به “BankAmericard” (بانک آمریکارت) که متعلق به بانکی به نام “Bank of America” بود، ایجاد شد.
به طور خلاصه میتوان گفت کارت مسترکارت پس از افتتاح حساب در یک بانک خارجی و به نام شخص صادر میشود. خریدهای آفلاین و آنلاین از طریق مسترکارت ممکن است. همینطور واریز، برداشت و جابجایی پول از طریق مسترکارت امکان پذیر است. همینطور در تمامی فروشگاههای مرتبط با مسترکارت میتوانید با این کارت خرید کنید و همچنین از دستگاههای خودپرداز وجه نقد دریافت کنید.
تاریخچه
مسترکارت از ابتدای تأسیسش تا کنون تغییرات زیادی در لوگو و برند خود داشته است. در ادامه با سیر تحول مسترکارت آشنا خواهیم شد.
اگرچه آغاز به کار بانک آمریکارت در سال ۱۹۵۸ شبیه به یک فاجعهی بزرگ بود، اما از ماه مه سال ۱۹۶۱ اوضاع بهتر شد و بانک آمریکارت شروع به سوددهی کرد. بانک آمریکا به صورت کاملاً عمدی و به منظور در امان ماندن از رقابت اجازه نداد کسی از این موضوع باخبر شود. این استراتژی تا سال ۱۹۶۶ یعنی زمانی که موفقیت این بانک به قدری زیاد شد که دیگر امکان مخفی کردن آن وجود نداشت کارساز بود. از سال ۱۹۶۰ تا ۱۹۶۶ تنها ۱۰ کارت اعتباری در سراسر ایالات متحده معرفی شد، اما بین سالهای ۱۹۶۶ تا ۱۹۶۸ این عدد به ۴۴۰ کارت اعتباری صادر شده از بانکهای کوچک و بزرگ ایالات متحده رسید. تازه واردان به دنیای کارتهای اعتباری بعدها تحت انجمنهای منطقه ای گرد هم آمدند.
در سال ۱۹۶۶ چندین انجمن کارتهای بانکی با هم متحد شده و انجمن کارت اینتربانک (ICA) را شکل دادند. برندینگ اولیهی اینتربانک یک لوگوی نه چندان جالب بود که از حروف کوچک و درون یک دایره شکل گرفته بود. این لوگو به نحوی در شأن هدف اینتربانک یعنی رقابت با بانک آمریکا نبود. در سال ۱۹۶۹ اینتربانک برند جدیدی با نام مسترشارژ (Master Charge) را توسعه بخشید.
در همان سال سیتی بانک (Citibank) به اینتربانک پیوست و کارت اختصاصی اش با نام “Everything Card” را با مسترشارژ ادغام نمود. در سال ۱۹۶۸، ICA و یوروکارت (Eurocard) یک اتحاد استراتژیک با یکدیگر را آغاز نمودند. این اتحاد به طرز مؤثری برای ICA امکان حضور در بازارهای اروپایی را فراهم نمود و باعث شد تا یوروکارت در شبکهی ICA قابل قبول شود. سیستم کارت “Access” از بریتانیا در سال ۱۹۷۲ به این اتحاد ملحق گردید.
در سال ۱۹۷۹، مسترشارژ به “مسترکارت” (MasterCard) تغییر نام داده شد. در سال ۱۹۷۹ مسترکارت کنترل برند Access را به دست گرفت و پس از آن این برند برای همیشه از میدان به کنار رفت. در سال ۲۰۰۲، مسترکارت با یکی دیگر از انجمنهای صادرکنندهی کارتهای اعتباری به نام “Europay International” ادغام شد. در اواسط سال ۲۰۰۶، نام “MasterCard Worldwide” جایگزین MasterCard International شد. این کار با هدف ارائهی خدمات مسترکارت در ابعاد جهانی انجام پذیرفت. به علاوه کمپانی از لوگوی جدید خود نیز رونمایی نمود.
در طول سالهای بعد مسترکارت در جهت توسعهی خود اقدامات زیادی انجام داد. از جمله مهمترین این موارد میتوان از ایجاد امکان پرداخت برای بازارهای خاورمیانه، همکاری با کمپانی اپل (Apple)، برندینگ مجدد همراه با لوگوی جدید و تغییر نام از “MasterCard” به “mastercard” نام برد. مسترکارت هنوز هم مراحل رشد روزافزون خود را طی میکند.
درآمد مسترکارت
اگرچه مسترکارت یک کمپانی بسیار بزرگ با فعالیتهای متنوع و فراوان است، اما باید گفت منبع اصلی درآمد این کمپانی پروسههای پرداخت به شمار میرود. در واقع زمانی که برای یک پرداخت از مسترکارت استفاده میشود، کمپانی مسترکارت سهم کمی از ارزش آن انتقال را دریافت مینماید. به این سهم “interchange fee” گفته میشود و برای همهی پروسهها و همهی مقادیر صادق است.
مسترکارت کجا قابل استفاده است؟
ویزا (Visa) یکی دیگر از ارائه دهندگان اصلی خدمات به صنعت کارتهای اعتباری به شمار میرود. مسترکارت و ویزاکارت به عنوان حاملین قابل قبول پرداختهای از طریق کارت شناخته میشوند. البته لازم به ذکر است نمیتوان قطع به یقین گفت کدام یک از آنها در جهان مقبولیت بیشتری را از آن خود کرده اند. جالب است بدانید غالباً زمانی که استفاده از یکی از این کارتها در مکانی بلامانع باشد، استفاده از یکی دیگر هم قابل قبول خواهد بود. بنابراین هر دوی آنها مورد قبول بیش از ۳۰ میلیون تاجر و بازرگان هستند.
خصوصیات مسترکارت
بانکها و صادرکنندگان کارتهای اعتباری در سراسر جهان محصولات مستر کارت را غالباً پیشنهاد میدهند، اگرچه هر کدام از آنها با گرافیک متفاوتی این کارت را صادر میکنند ولی همچنان برخی موارد از طرف همگی آنها رعایت میشود:
لوگوی مسترکارت
هر کارتی که برای سهولت پرداخت از مسترکارت استفاده کند، قطعاً از لوگوی این کمپانی استفاده خواهد نمود. بسیاری از کارتهای مسترکارت که در اروپا صادر میشوند از لوگوی یوروکارت که در سال ۲۰۰۲ شکل گرفت، بهره مند میشوند.
شمارهی کارت
تمامی کارتهای مسترکارت با عدد ۵ و کارتهای مسترو با عدد ۵ و یا ۶ شروع میشوند.
اندازهی کارت
هم اکنون تمامی کارتهای مسترکارت در ابعاد یکسان و گوشههای گرد ارائه میشوند.
نحوهی پرداخت پول از طریق مسترکارت
امروزه تقریباً تمامی تراکنشها میتوانند به صورت کاملاً شخصی انجام شوند. میتوانید نقل و انتقال پول را آنلاین و بدون نیاز به ترک کردن منزل انجام دهید. در عین حال که پرداختهای آنلاین گزینهی سهل الوصولی به نظر میرسند، لازم است برای تحقق آنها کارت بانکی قابل قبولی مانند کارتهای اعتباری، کارتهای قابل شارژ، کارت هدیه، … داشت. چک به ندرت و پول نقد هرگز قابل قبول نیست. اگر غالباً پرداختهای خود را به صورت آنلاین انجام نمیدهید ممکن است مراحل این نوع پرداخت کمی گیج کننده به نظر برسد. در ادامه دستورالعملی بسیار ساده در مورد نحوهی پرداخت پول از طریق یک کارت اعتباری مانند مسترکارت آورده شده است.
- کارت اعتباری را به عنوان روش پرداخت خود انتخاب کنید.
در این قسمت بخشی هم به عنوان گزینهی انتخابی در کارتهای اعتباری مانند ویزاکارت، مسترکارت، … وجود دارد که لازم است گزینهی مورد نظر خود را نیز انتخاب کنید. اگر کارت اعتباری که با آن قصد پرداخت دارید در میان گزینهها وجود نداشت به معنی این است که آن کارت مورد پذیرش آن بازرگانی نیست.
- نام خود را همانگونه که روی کارت نوشته شده است وارد کنید.
نام خود را دقیقاً مطابق با آن چیزی که بر روی کارت وجود دارد وارد کنید. سپس اطلاعات کارت خود را وارد نمایید: شمارهی کارت، تاریخ انقضا و کد امنیتی. در مورد کارتهای ویزاکارت و مسترکارت این کد به صورت عددی سه رقمی در پشت کارتها و بعد از شمارهی کارت حک شده است.
- آدرس Billing برای کارت اعتباری خود را وارد کنید.
“Billing Address” آدرس مربوط به نوع خاصی از پرداخت است و این پرداخت غالباً پرداخت با کارتهای اعتباری و یا کارتهای بدهی است. کمپانیها از این آدرس برای تأیید استفاده کنندهی مجاز از کارت استفاده میکنند. کمپانیها رسیدها و صورتحسابهای کاغذی را نیز به همین آدرس ارسال میکنند. آدرس Billing به منظور موفقیت در تراکنش با کارتهای اعتباری لازم است به درستی وارد شود.
Maestro چیست؟
مسترو (Maestro) شرکتی ارائه دهندهی کارتهای قابل شارژ و یا همان Debit Card است که در سال ۱۹۹۲ توسط مسترکارت خریداری شد. مسترو با بانکهای بین المللی همکاری میکند و بر اساس میزان موجودی افراد برای آنها کارتهای قابل شارژ صادر میکند. ارز استاندارد در مسترو، یورو است. با استفاده از این کارتها افراد قادر خواهند بود از طریق دستگاههای کارتخوان در فروشگاهها خرید کرده و یا از خودپردازهایی که مسترکارت را پوشش میدهند، پول نقد دریافت نمایند. به طور کلی هرجا که استفاده از مسترکارت ممکن باشد از کارت مسترو نیز میتوان استفاده کرد.
3 دیدگاه
سلام
تو ایران هم می شه از این کارت ها تهیه کرد ؟
سلام
در ایران یک سری از شرکت ها کارت های اعتباری Gift و Prepaid ارائه می کنند که در ۹۹ درصد مواقع پشتوانه بانکی ندارند و برای خرید های خاص نمی تونید ازشون استفاده کنید .
مثلا برای ساخت اکانت گوگل ادوردز نمی تونید ازشون استفاده کنید و سریعا اکانتتون مسدود می شه .
اما می تونید برای خریدهای کوچیک مثل : خرید اپلیکیشن های موبایل, شارژ اکانت Spotify و سایر سرویس های موسیقی, خرید کتاب های الکترونیکی و .. ازشون استفاده کنید .
Pingback: پی پال چیست؟ - سئو توسط ابوالفضل دانش