امروزه با گسترش دنیای دیجیتال، رقابت بر سر کسب و کارها علی الخصوص از نوع اینترنتی بسیار زیاد است. اغلب صاحبان تجارتهای کوچک و بزرگ، به عنوان اولین قدم، اقدام به راه اندازی یک وبسایت مینمایند. اما چه بهتر میشود اگر مدیریت محتوای وبسایت کاملاً در کنترل ما باشد. وردپرس ابزاری است که این رؤیا را تحقق بخشیده است. در این مطلب از وبسایت ابوالفضل دانش به بررسی وردپرس خواهیم پرداخت.
وردپرس چیست ؟
وردپرس (Word Press) ابزاری آنلاین و Open source برای خلق وبسایت است. در واقع در حال حاضر وردپرس آسانترین و قدرتمندترین سیستم مدیریت محتوای وبسایت1 (CMS) به شمار میرود. وردپرس ابزاری کاملاً رایگان است. زمانی که صحبت از شخصی سازی وبسایتی که با وردپرس مدیریت میشود به میان میآید، باید گفت موارد نامحدودی پیش روی شماست. تمهای متفاوت وردپرس امکانات طراحی متفاوت و کاربردهای بیشتر اضافه میکنند.
چه کسانی از وردپرس استفاده میکنند؟
اگر از وردپرس استفاده میکنید و یا قصد انجام این کار را دارید، باید بدانید گزینهی مناسبی را انتخاب کرده اید. بسیاری از وبلاگهای مشهور، خبرگزاریها و افراد معروف از وردپرس برای مدیریت وبسایتشان استفاده مینمایند. به طور مثال، وبلاگهای معروفی چون “Mashable” و “TechCrunch” هر دو تحت وردپرس مدیریت میشوند. خبرگزاریهایی مثل “The New York Time’s Blogs” و “CNN’s on-air personality” همگی از وردپرس استفاده مینمایند.
اگر علاقه مندید که دربارهی کاربران وردپرس بیشتر بدانید، میتوانید به قسمت “Showcase” وبسایت وردپرس سری بزنید. میتوان به یقین گفت از دیدن لیست وبسایتهای مشهوری که وردپرس را انتخاب کرده اند متعجب خواهید شد.
وردپرس یک پلتفرم فوق العاده مناسب برای انواع متنوعی از وبسایتها است. از وبلاگ تا وبسایتهای تجارت الکترونیک، وردپرس یک سیستم مدیریتی همه فن حریف به شمار میرود. در ادامه چند مورد از وبسایتهایی که میتوانند تحت وردپرس ساخته شوند آورده شده است:
- وبلاگ (Blog)
- تجارت الکترونیک (E-commerce)
- کسب و کار (Business)
- اخبار (News)
- عکاسی (Photography)
- موسیقی (Music)
- عضویت (Membership)
شروع کار با وردپرس
احتمالاً در این مرحله این پرسش به ذهنتان خطور کرده است: «کار با وردپرس را چطور آغاز کنم؟»
همانطور که ذکر شد وردپرس رایگان است. در استفاده از وردپرس دو حالت پیش روی شماست؛ استفاده از سرویس self-hosted که در آن خود شما مسئولیت هاست وبسایت را به عهده خواهید داشت. در این حالت میتوانید وردپرس را از WordPress.org دانلود نمایید. اما اگر مایل باشید مسئولیت هاست را به شخص سومی بسپارید یعنی در واقع از سرویس hosted استفاده کنید، باید وردپرس را از WordPress.com دانلود کنید.
استفاده از نسخهی دانلود شدهی وردپرس از WordPress.org به معنای کنترل و انعطاف پذیری بیشتر نسبت به وبسایت و البته همینطور مسئولیت بیشتر است. استفاده از نسخهی self-hosted بدین معناست که میتوانید از نام دامنهی خود استفاده کرده، تمها را بارگذاری و نصب نموده، کد وبسایت خود را ویرایش کرده و به بانک اطلاعات وبسایتتان دسترسی داشته باشید.
وارد شدن به وردپرس
زمانی که وردپرس بر سرور وب شما نصب شد، میتوانید از طریق صفحهی Login و دو آدرس (URL) مختلف به آن دسترسی پیدا کنید:
اولین راه برای دسترسی به آدرس ورود به وردپرس این فرمت است:
http://yoursite.com/wp-login.php
همینطور میتوانید از طریق آدرس زیر نیز اقدام کنید:
Http://yoursite.com/wp-admin
از طریق صفحهی Login وردپرس، نام کاربری (username) و رمز عبور (password) خود را که در طول پروسهی نصب وردپرس ایجاد نموده اید وارد خواهید کرد. اگر رمز عبور را فراموش کرده باشید، میتوانید بر گزینهی “Lost your password” به منظور بازیابی آن از طریق ایمیل کلیک کنید.
داشبورد وردپرس
برای دسترسی به داشبورد (Dashboard) وردپرس لازم است ابتدا وارد وبسایت وردپرستان شوید. به محض اینکه وارد شوید بر داشبورد وردپرس فرود خواهید آمد. داشبورد وردپرس به شما این اجازه را میدهد تا تمامی جزئیات پشت پردهی وبسایت خود را کنترل کنید. استفاده از داشبورد وردپرس کار آسانی است.
ابتدا به بخش “home screen” داشبورد نگاهی میافکنیم. بعد از اینکه وارد شدید پیام خوشامدی از طرف وردپرس به شما نمایش داده خواهد شد که حاوی لینکهایی در مورد نحوهی شروع کار است. بخش بعدی “Right Now” نام دارد. در این قسمت شما تعدادی پست، صفحه، دسته بندی و برچسب برای محتوای وبسایتتان خواهید دید. همینطور اطلاعاتی دربارهی کامنتها مانند مجموع تعداد کامنتها در همین بخش قابل دسترسی خواهد بود. در بخش Right Now، تمی که در حال حاضر از آن استفاده مینمایید و تعداد ویجتها2 و نسخهی در حال استفادهی وردپرس نمایش داده میشوند.
بخش “Recent Comment” دقیقاً کامنتهای اخیر را به شما نشان میدهد. در این قسمت میتوانید به سرعت کامنتی را تأیید و یا حذف کنید، به آن پاسخ دهید، آنرا ویرایش کنید و یا به عنوان Spam نشانه گذاری کنید.
بخش “Incoming Links” لینکهای ورودی به وبسایت شما که توسط “Google Blog Search” یافته شده است را نشان میدهد. لینک ورودی زمانی است که یک وبلاگ یا وبسایت دیگر به وبسایت شما لینکی را ایجاد نماید.
در قسمت Plugins محبوبترین، جدیدترین و به روز شده ترین افزونهها3 را خواهید یافت.
اگر به ستون دوم بروید بخشی به نام “Quick Press” را در داشبورد وردپرس خواهید یافت. این بخش به شما این امکان را میدهد تا پیش نویس از یک پست را مستقیماً از همین قسمت ذخیره و یا منتشر کنید که امکان بسیار خوبی برای انتشار سریع محتوا به شمار میرود. البته لازم به ذکر است با انتشار پست از این قسمت تمامی امکانات ویرایشی که در بخش ویرایشگر پست وردپرس (WordPress post editor) وجود دارد را نخواهید داشت.
بخش “Next” مربوط به پیش نویسهای اخیر پستها است. زمانی که شروع به ایجاد پست میکنید (البته در صورتیکه به عنوان پیش نویس آنها را ذخیره کنید) پنج مورد از جدیدترین ذخیره شدههایتان نمایان خواهند شد.
میتوانید از طریق بخش “Screen Options” داشبورد وردپرس خود را شخصی سازی نمایید. این بخش در سمت راست قسمت بالایی صفحهی شما قرار دارد. روی فلش کلیک کنید تا این بخش را که حاوی چک باکسهای مجزا برای هر کدام از موارد نمایش داده شده در داشبورد است را به طور کامل ببینید. هر موردی را که مایل هستید میتوانید از طریق این قسمت حذف کنید.
به غیر از Home screen، بخش اصلی دیگری در داشبورد وردپرس منویی با نام “Left-hand navigation” است. این منو لینکهای تمامی صفحات اجرایی برای پستها، کامنتها، پلاگینها، کاربران، ابزار، تنظیمات و… را فراهم میآورد.
تنظیمات وردپرس
وردپرس موارد بسیار زیادی را در بخش تنظیمات به منظور شخصی سازی وبسایت ارائه میکند. در ادامه با مهمترین این موارد آشنا خواهیم شد.
از داشبورد وردپرس بخش “Setting” را بیابید. اگر ماوس خود را روی این گزینه نگه دارید، منوی دیگری در زیر setting باز میشود که گزینههای مختلفی از تنظیمات را شامل میشود:
- General
- Writing
- Reading
- Discussion
- Media
- Permalinks
تنظیمات General وردپرس
برای شروع گزینهی “General Setting” را کلیک کنید. اولین چیزی که متوجه آن میشوید “Site Title” و “Tagline” است. باید مطمئن شوید که این عناوین با وبسایت شما تطابق دارند، چرا که عنوان وبسایت شما در نتایج جستجوی گوگل قابل رؤیت خواهد بود.
بخش بعدی “WordPress Address” و یا همان URL نام دارد. از طریق این قسمت میتوانید URL خود را وارد نمایید. در قسمت بعدی آدرس ایمیلی که برای ارتباط با ادمین (مانند نوتیفیکیشن جدید یک کاربر) استفاده میشود دیده میشود.
سپس تنظیمات برای عضویت (Membership) به چشم میخورد. با وردپرس، هر شخصی میتواند در وبسایت شما ثبت نام نماید. اگر وبسایتی دارید که عضویت افراد نقش مهمی در آن ایفا میکند، این خصوصیت بسیار مهمی برای شما به حساب خواهد آمد.
“Time zone” قسمت بعدی است. در بین لیست موجود، شهری در همان منطقهی زمانی انتخاب کنید. همینطور در ادامه لازم است ساختار ترجیحیتان برای تاریخ را نیز انتخاب نمایید. به یاد داشته باشید که این ساختار تاریخ در پستهای شما نشان داده خواهد شد.
تنظیمات Writing وردپرس
از منوی سمت چپ روی گزینهی “Writing Setting” کلیک کرده تا موارد مربوط به تنظیمات خواندن را مشاهده کنید. تمامی گزینههای موجود در این قسمت مربوط به نوشتار و انتشار محتوا در وبسایت شما است. در اولین بخش موارد مرتبط با شکل دهی و دسته بندیهای پیش فرض و همینطور فرمت پستها قابل مشاهده است.
تنظیمات Reading وردپرس
تنظیمات Reading وردپرس شامل مواردی است که بر نمایش محتوای شما تأثیرگذار خواهد بود. در این قسمت میتوانید انتخاب کنید چه چیزی در تک تک صفحات وبسایت شما نمایش داده شود. در واقع زمانی که چند صفحه در یک وبسایت تولید میشود، این صفحات به صورت لیست شده در این قسمت قرار میگیرند و میتوان از بین آنها انتخاب نمود که کدام صفحه در کدام قسمت نشان داده شود.
تنظیمات Discussion وردپرس
این تنظیمات موارد فراوانی را در بحث مدیریت کامنتها و کنترل لینکها به پستها و صفحات وبسایت شما فراهم میآورد.
تنظیمات Media وردپرس
تنظیمات Media به شما این امکان را میدهد تا بتوانید حداکثر اندازهی نمایش یک عکس در بدنهی یک محتوا را انتخاب کنید. اگر بخواهید همیشه عکسهای خود را با اندازهی یکسان و یا با تنظیمات پیش فرض ارائه دهید، این مورد گزینهی بسیار خوبی علی الخصوص در باب صرفه جویی در وقت به شمار میرود.
تنظیمات Permalink وردپرس
Permalink ها URL های دائمی برای تک تک صفحات و پستهای وبلاگ، همینطور دسته بندی و آرشیو برچسبها هستند. اساساً یک permalink آدرسی از وبسایت است که برای لینک ایجاد شده به محتوای شما استفاده میشود. لازم به ذکر است این آدرس ثابت است و هرگز تغییر نمیکند.
بخش تنظیمات Permalinks برای شما امکان انتخاب ساختار پیش فرض permalink را فراهم میآورد. ورد پرس به طور پیش فرض از URL هایی که علامت سؤال و تعداد زیادی عدد دارند استفاده میکند. بهتر است این ساختار را به منظور بهبود کارآیی و زیبایی تغییر دهید.
پاورقیها
- Content Management System
- ویجت و یا همان Widget برنامهی کوچکی است که روی صفحهی اصلی تلفن همراه، تبلت و یا کامپیوتر جای میگیرد و هر زمان که دستگاه روشن میشود و یا وارد صفحهی اصلی میشوید فعال بوده و اطلاعاتی را در اختیار شما قرار میدهد. ویجتها همیشه فعال هستند و برای اینکه اطلاعاتی را در اختیار کاربر قرار دهند نیاز به باز شدن ندارند. به طور مثال ویجت نمایش وضع آب و هوا در حال معمول میتواند دمای هوا را نمایش دهد، اما اگر آنرا باز کنیم اطلاعات بیشتری از وضعیت آب و هوا در اختیار ما گذاشته میشود.
- افزونههای (پلاگین) وردپرس بخشهایی از نرم افزار هستند که به منظور گسترش و توسعهی کارآیی وبسایت میتوانند بارگذاری شوند.
2 دیدگاه
Pingback: تفاوت ووکامرس و ورد پرس - ابوالفضل دانش
ممنون بابت مقاله مفید و ارزشمندتان